Böcker är det absolut bästa jag vet. En annan av mina passioner är att bada.
Jag läser helst i badet. En och annan bok har trillat i genom åren men för det mesta går det bra.


Här kan se vad jag läser 2005, och vad jag läste 1999-2003

Böcker jag läst 2004:

Här är ett antal av de böcker som jag läste 2004, tyvärr föll vissa bort och andra glömdes av...

Westerlund/Carlman - Miljörätt - basboken
Kursbok i miljörätt.

Michanek/Zetterberg - Den svenska miljörätten

Kursbok i miljörätt.

Anne Holt - Bortom Sanningen
Saxat från Adlibris:
I en våning i en av Oslos fashionabla stadsdelar har ett förmöget äldre par och deras äldsta son brutalt mördats. Misstankarna riktas genast mot parets yngste son och hans hustru och fallet verkar snart uppklarat för Oslopolisen.
Men inte för kriminalkommissarie Hanne Wilhelmsen. På brottsplatsen fanns nämligen ett fjärde lik: en något underlig och ensam man, till synes utan koppling till den rika redarfamiljen. Hanne vill inte slå sig till ro med fallets upplösning. Hon letar, till sist i det närmaste ensam, efter en annan verklighet, efter sanningen bortom det uppenbara.
Bortom sanningen är inte bara historien om uppklarandet av ett fruktansvärt brott. Boken är också en resa tillbaka i Hanne Wilhelmsens liv, i sökandet efter förklaringen till hennes eget liv och öde.

Carmilla Floyd - Respect
Den här boken lästa jag för första gången för flera år sedan, och nu var det dags igen. Lika bra, lika skrämmande som sist, den skildrar en annan verklighet. Jag ser fram emot uppföljaren.

Human Rights
Kursbok i Int.rätt.

De Burca/Grainne - EU Law

Kursbok i Int.rätt.

Cassese, Antoni - International Law
Kursbok i Int.rätt.

Asyl - Lisa Marklund
Saxat från e-lib:
Nästan tio år har gått sedan Maria Eriksson och hennes familj lämnade Sverige. Först nu är det möjligt att berätta vad som hänt dem. De sista åren i Sverige lever de isolerade, undangömda och allt mer desperata.
Hösten 1994 slår kammarrätten fast att familjen måste flytta utomlands för att överleva. De emigrerar till Sydamerika våren därpå. Tre år senare tvingas de bryta upp igen. Maria satsar allt på ett kort och tar med sig familjen till USA. Chanserna att hon ska få stanna där är minimala. För att lyckas måste hon göra det som ingen annan gjort förut. Hon måste skriva amerikansk rättshistoria...
Asyl är den sanna och gripande fortsättningen på Gömda, som blivit en av de mest älskade böckerna i den svenska litteraturen.

Lopez/Torstensson - Mama Lopez katalanska kokbok
Mama Lopez har lagat god mat till sin stora familj i Katalonien hela sitt liv. Alla recepten har hon vidarebefordrat till sitt barnbarn, Carlos Lopez, som publicerar dem här tillsammans med Lars Torstensons oerhört roliga texter och Michael Salkers härliga teckningar. Texterna handlar om hur de klassiska katalanska recepten kommit till, ofta flera hundra år tillbaka i tiden.

Mama och Carlos turas om att berätta och det ni får veta är på heder och samvete hela den katalanska sanningen. Den här boken kan förstås läsas som en vanlig kokbok, men den är helt fantastiskt att läsa högt ur. Många trevliga skratt och man inser snabbt att familjen Lopéz är inblandade i alla viktiga värdsliga händelser!! Rekommenderas!!


Dan Brown - Da Vinci-koden
Saxat från Adlibris:
Konsthistorikern och symbolikexperten Robert Langdon befinner sig i Paris för att hålla en föreläsning när han väcks av ett viktigt telefonsamtal. Den åldrade intendenten på Louvren har blivit brutalt mördad inne på museet, och ett märkligt chiffer har hittats intill hans kropp. Langdon kallas till platsen för att hjälpa till att lösa gåtan, ovetandes att polisen också håller honom för misstänkt till dådet.
Medan Langdon och den franska polisens kryptograf, Sophie Neveu, söker avtäcka det gåtfulla meddelandet finner de ledtrådar gömda i Leonardo da Vincis verk – ledtrådar som är synliga men samtidigt skickligt förklädda av konstnären.
En koppling till den mördade intendenten stärks när det avslöjas att han tillhört Prieuré de Sion – det sekreta sällskap som innehållit medlemmar som Newton, Botticelli, Victor Hugo och da Vinci. Langdon misstänker nu att de är en fantastisk historisk hemlighet på spåren, en hemlighet som genom århundradena bevisats var lika upplysande som farlig. Ifall det labyrintiska pusslet inte hinner dechiffreras i tid går en explosiv forntida sanning i graven.En rasande kapplöpning vidtar.
Mycket spännande bok!

John Pilger - Det vi inte fick veta
John Pilger är makthavarnas mardröm. I trettio års tid har han rapporterat från oroshärdar och krigsskådeplatser runt om i världen i artiklar, böcker och filmer. John Pilger ger oss en annan bild av aktuella händelser en den som vanligtvis förekommer i tidningarna. Rekommenderas

Fredrik Lindström . Värdens dåligaste språk
Helt underbar bok om det svenska språket. Jag skrattade igenkännande när jag läste den och var tvungen att läsa högt för Peter nästan hela tiden. Rekommenderas.

Leif GW Persson - En annan tid ett annat liv

Torsdagen den 30 november på Karl XII:s dödsdag rasar våldsamma demonstrationer i Stockholms city. Ungefär samtidigt mördas en lägre tjänsteman vid en anonym statlig myndighet i sin lägenhet på Östermalm.
En motvillig Jarnebring svarar på larmet. När han och hans nya kollega, kriminalinspektör Anna Holt, väl kommer dit har gärningsmannen redan hunnit avvika.
Det blir ingen bra mordutredning och efter en ganska kort tid läggs den ner och förvisas till grova våldsbrott som aldrig klarats upp.
Samtidigt tycks den leva ett hemligt liv. Säkerhetspolisen går runt och ställer frågor om mordoffret och personerna i hans omgivning, frågor om en annan tid och ett annat liv, och betydligt allvarligare brott än det som Jarnebring och Holt försöker få någon rätsida på.
Polisöverintendent Lars Martin Johansson har utnämnts till operativ chef för säkerhetspolisen. Det är nya tider nu och hög tid att städa ut alla gamla lik som hans företrädare samlat i Säpos garderober. Ett uppdrag som Johansson tar sig an med stor entusiasm och all den kompetens som han är mäktig. Men det blir inte som han tänkt sig. I stället kommer det att handla om en annan tid då de människor som Johansson möter levde andra liv.
Och att Johansson, Jarnebring och Holt så där i förbigående klarar upp ett mord på en lägre tjänsteman vid en anonym statlig myndighet är en klen tröst med tanke på allt annat elände som plötsligt bryter lös.

Leijonhufvud-Wennberg - Straffansvar
Kursbok i straffrätt

Jareborg - Zila - straffrättens påföljdslära

Kursbok i straffrätt

Lena Holmqvist mfl & Holmberg Carl mfl - Kommentar till Brottsbalken del 1 och 2
Kommenterad lagtext. Kursbok i straffrätt

Josef Zila - En introduktion till specialstraffrätten
Kursbok i straffrätt

Gösta Westerlund - Straffprocesuella tvångsmedel
Kursbok i straffrätt

Gösta Westerlund - Ordningsstörande brott
Kursbok i straffrätt

Gösta Westerlund
- Brott och påföljder
Kursbok i straffrätt

Stig Danielsson - förundersökning i brottmål
Kursbok i straffrätt

Kajsa Ingemarsson - Inte enklare än så
Boken handlar om Annika och Tom som har två barn och de har svårt att pussla ihop sitt liv och få tid över för varandra. Vardagen har helt tagit över och livet är ganska trist – tills Annika träffar Rickard på jobbet, och blir påmind om hur det faktiskt kan vara. Vad ska hon välja, och hur ska hon veta vad som är rätt beslut?
Läsvärd bok - rekommenderas

Dödligt svek - Jan Mårtensson
En stulen silverpokal sätter igång händelseförloppet i den nya Homandeckaren. Johan Kristian Homan får besök i sin antikvitetsaffär i Gamla stan av en gammal studiekamrat från Uppsalaåren. Han vill ha hjälp med att få tillbaka sin pokal – en historisk raritet från 1600-talet. Homan kan i vanlig ordning inte låta bli att ta sig an fallet, och inom kort är han indragen i en malström av dramatiska förvecklingar där illegal export av svenska allmogemöbler, ekonomisk brottslighet, passion och svartsjuka finns med bland ingredienserna – liksom mord. Intressant kulturhistoria och mycket värdefullt vetande om antikviteter och gamla ting serveras också. Allt är med andra ord som det ska vara i en god Homandeckare.

Johan Nilsson - Koka Makaroner
I Koka makaroner berättar Johan Nilsson om sitt och sonen Elons första år tillsammans – om det hisnande stora i att plötsligt stå inför något som är viktigare än det egna livet, om hur alla perspektiv förskjuts, om att lära sigleva med en ständigt närvarande blandning av kärlek och fruktan. En bok ur ett pappaperspektiv.


Torleif Bylund - Repetitionskompendium i processrätt med facit
En övningsbok som innehåller allt man behöver kunna om Processrätt. Ekelöf i minformat :)

Rättegång VII- Per Olof Ekelöf
Sjunde delen i Ekelöf-serien om det processuella förfarandet. Denna, den sista boken innehåller mest ändringar och uppslagsord. Den är tänkt att läsas parallellt med de övriga.

Rättegång VI- Welamson

Sjätte delen i Ekelöf-serien om det processuella förfarandet. Den bok tar upp förfarandet i de högre instanserna samt möjlighet till resning.

Rättegång V- Ekelöf-Edelstam-Boman
Femte delen i Ekelöf-serien om det processuella förfarandet.

Rättegång IV - Ekelöf-Boman
Fjärde delen i Ekelöf-serien om det processuella förfarandet.

Rättegång III - Ekelöf-Bylund-Boman
Tredje delen i Ekelöf-serien om det processuella förfarandet.

Rättegång II- Per Olof Ekelöf & Henrik Edelstam
Andra deleni Ekelöf-serien om det processuella förfarandet.

Rättegång I - Per Olof Ekelöf & Henrik Edelstam
Första delen i Ekelöf-serien om det processuella förfarandet. Vilken tur att det finns sex böcker till serien som jag _måste_ läsa inom 6 veckor :) Första boken gavs ut första gången 1957, min utgåva är reviderad men det märks tydligt att författaren levde i en annan tid.


Helene Tursten - Kvinnan I Hissen Och Andra Mystiska Historier
Här är ett antal spökhistorer samlade. Underhållande läsning men kanske lite tunn bok. Jag vill ha MER ;o)


Michael Connelly - Mörkare än vatten
Den här var bra. Den handlade om Harry Bosch som vanligt men han hade en delad huvudroll här tillsammans med Terry McCaleb. Bosch var både misstänkt och huvudvittne i en spännande intrig. Rekommenderas!!

Michael Connelly - Den sista prärievargen

Harry Bosch letar efter sin mammas seriemördare och slåss med egna demoner. Underhållande läsning.

Harry Bosch har verkligen ställt till det för sig den här gången. Han får inte bo i sitt hus som blivit utdömt efter jordbävningen. Hans flickvän har lämnat honom. Han dricker för mycket. Han har blivit avstängd från sitt jobb vid Los Angeles-polisen för att han attackerat en överordnad. Polisen tvingar honom till en psykiater där han inte längre kan undvika sitt svarta förflutna - mordet på hans mamma när han bara var 12 år!

Elisabeth George - Det innersta rummet

När de två syskonen China och Cherokee Rivers via en annons får i uppdrag att transportera några viktiga ritningar från Kalifornien till Guernsey tar de chansen att tjäna lite pengar även om uppdraget verkar skumt. Några dagar senare får Deborah St James besök av Cherokee som ber om hennes hjälp: systern har arresterats för mord och eftersom de båda varit nära vänner när Deborah bodde i USA, störtar Deborah och hennes man Simon till hennes hjälp. Den 67-åriga miljonären Guy Brouard har hittats död på en strand på ön Guernsey, kvävd av en märklig talisman. Han har levt ensam med sin syster Ruth under många år, men varit gift flera gånger och har barn från de olika äktenskapen. Men när testamentet läses upp visar det sig att han gjort sina närmaste arvslösa, flyttat sina pengar och testamenterat en stor summa till Paul Fielder, en skygg pojke från fattiga förhållanden. Varför har han fått ärva? Och vad har hänt med en ännu större summa pengar som på mystiskt sätt försvunnit ur landet?

Tvistlösning genom skiljeförfarandet - Johan Kvart och Bengt Olsson

Klart jag måste plugga också *s*. Den här boken ingår i kursen processrätt och är den första jag läser inom skiljedomsrätten.

Saga Borg - Urlas Skugga (Del 4 i Jarlastavens vandring)
Jarastavens vandring är en serie som utspelas i ett för länge sedan försvunnet Sverige. På den tiden leddes människorna av Hövdingar och Völvor. Hövdingen stod för krigarmakten och ledarskapet av byn, Völvan var både medicinkvinna och gudarnas budbärare på jorden.

Allison Pearson -
28 timmar på ett dygn. En karriärmammas dagbok
Kate Reddys mest saknade tillgång är tid. Hon slänger sig dagligen mellan föräldramöten, syltburkar till barnens basar, hoppslott och kundrapporter, sex (för trött), möten och mansgrisar på jobbet som tittar på hennes bröst som om de vore på rea. Hon kan jonglera nio olika valutor i fem olika tidszoner och förflytta sig själv och två barn hela och rena (nåja) ut ur huset på en halvtimme.
Kate Reddy är sinnebilden för en kvinna på gränsen till nervsammanbrott när hon försöker kontrollera en maktmedveten barnflicka, en försummad äkta man, två förebrående små barn, en dålig chef och en e-mejlromans. Kan man ha allt?
Den här boken var underbar - rekommenderas!!


Astrid Trotzig - Främmande i detta land
"Man vet det direkt, man känner det, det går inte att ta miste. Nog vet man. Det är bara det att ingen vill kännas vid det." Trakasserier kan se ut på olika sätt. Vandalisering av en invandrarägd butik, ett sprayat hakkors på en svartskalles dörr. En smygande utstötning ur en gemenskap. En snabb blick på den som är svag, ett tonfall, en känsla av vi mot dem. Och det är inte givet var fördomen ska sticka upp huvudet. I ett gult hus i Stockholm bor berättaren, en tandläkare med latinamerikansk mor och svensk far; där bor den ensamma Edith, inflyttad från landet och personlig assistent åt en funktionshindrad pojke; Stig Karlholm, ordförande i bostadsrättsföreningen, och många fler. Astrid Trotzigs nya bok växer till en mångfacetterad berättelse, en skrämmande karta över stämningar i Sverige idag. Saxat från BONNIERS



 

 

mail - gästboken

Senast uppdaterad 2005-01-18